2011. szeptember 9., péntek

NEHEZEN KIMONDOTT SZAVAK

NEHEZEN KIMONDOTT SZAVAK


Én aki az életét elég nyitottan éli, és már évek óta képes beszélni önmagáról, felválalni a hibáit, jó és rossz tulajdonságait, nekem is vannak bizonyos dolgok, amik nehezen kimondhatók. Huh.
MAJD 17 ÉV HÁZASSÁG UTÁN FÉLRELÉPTEM.
Nem tudom, ezek után ki mit gondol rólam, kinek mi jár a fejében, nem akarom magyarázni a bizonyítványom és nem akarom hogy mindenki elfogadjon, és ugyanúgy nézzen rám mint azelőtt. Csak le szeretném írni hogy miért.
Az ember tervezgethet életében, fantáziálhat dolgokról, a tettek mégis váratnak magukra. Aminek nem csak az elhatározás az akadálya, hanem az is hogy gondolunk a másik emberre, gondolunk a körülöttünk lévőkre, gyerekeinkre, családunkra, barátainkra.
Nem terveztem gyereket szülni 16 évvel ezelőtt. Terhes lettem, és úgy döntöttem megtartom, de a családomnak csak hónapokkal később mondtam el. Nem csak azért, mert féltem mit szólnak hozzá, hanem azért mert tudtam, hogy halálra fogják magunkat aggódni, hogy ebbe a világba egyik napról a másikra tartós kapcsolati háttér nélkül gyereket szülök.
Azóta áldom a döntésem. Tamás megváltoztatta az életem, és a mai napig is nagy hatással van a döntéseimre. Ő ezért a legfontosabb számomra. (Sára az ellenállhatatlan bájáért, és okosságáért a legfontosabb nekem, Csanád meg… aki egyszer is látta az tudja, pont olyan mint én, eleven ösztönös, kiszámíthatatlan… ő pedig ezért a legfontosabb. És lásd: több legfontosabb is lehet az életünkben.)
Kiköltöztem Írországba 3 gyerekkel. Annak ellenére, hogy a gyerekek szenvednek itt (bár minden évben érzem, hogy könnyebben veszik, minden évben közelebb kerülnek ahhoz, hogy megértsék a miértjét) azóta is úgy gondolom, jó döntés volt. Mert bár az érintettek, közöttük én is néha sokkal mélyebb fájdalmat élünk át mint otthon, óriási lehetőséget kaptunk az élettől.
Évek óta tartó elmérgesedett házasság, mindkét részről durva szavak, néha nagyon csúnyára sikeredett veszekedések után, a mai napig úgy gondolom, hogy a család nagyon fontos a gyerekeknek, az édesapa nagyon fontos, így ameddig a gyerekeim felnőnek, szándékomban áll fenntartani a család egységét. Azok után is, hogy megtörtént, ami megtörtént. Nem bánok semmit sem.
Tudom, hogy rengeteg támadásnak leszek kitéve, tudom a saját tapasztalatomból, hogy egy megcsalt szív, egy csalódott családtag, barát, olyan dolgokra képes, amit sohasem gondolt volna magáról.
Még nem történt semmi. Még csak néhány órával vagyok túl önmagam leleplezésén, de már most azt mondom, most azt írom:
TISZTÁBAN VAGYOK AZZAL, HOGY NEM VOLT HELYES AMIT TETTEM, DE NEM BÁNOM HOGY ÍGY ALAKULT
TISZTÁBAN VAGYOK AZZAL, HOGY CÉLTÁBLA LESZEK, ÉS SZÁMTALAN SZITOK GYŰLÖLKÖDÉS, KÖPKÖDÉS, ÉS VESZTESÉG KÖVETKEZIK, DE TELJESEN NYITOTTAN VÁLLALOM A FELELŐSSÉGET.
TUDOM HOGY SOKAN KÉSŐBB MÁSHOGYAN GONDOLJÁK MAJD, DE SOHASEM FOGNAK TŐLEM BOCSÁNATOT KÉRNI, SOHASEM FOGJÁK FELVÁLLALNI HOGY TÉVEDTEK.
Nem érdekel mit gondolnak rólam az emberek. Szinte sohasem érdekelt. Az élet eddig engem igazolt, és egy egy lezárt korszakom után mindig más szemmel néztek rám azok akik támadtak. Bármennyire is nehezen érthető mit miért teszek, a későbbiekben mindig kiderült, hogy megvolt a miértje.
Miértek… miért is feküdtem másnak az ágyába?
Tulajdonképpen évek óta a fejemben járt már, de ugye… a tettek… a gondolatban mindenki bátor, de ha a tettekre kerül a sor…. hát ezelől én sem vagyok kivétel.
Fantáziáltam évek óta, hisz régen nem jó a házasságom. De ismerem a megcsalás fájdalmát, és ez visszatartott. Visszatartott az is hogy ismerem magam, képtelen lettem volna hazudni a jó feleséget utána. Annak ellenére hogy nőiességem nagyon jól elrejtettem, kaptam ajánlatokat, mégsem éltem sohasem a lehetőséggel.
Amikor kiköltöztünk Írországba és az első fél év után nagyon csúnyán összevesztünk, viszont eldöntöttem… már pedig én belemegyek egy kapcsolatba… de mint a többi fantáziálást, ezt sem követte tett. Nem azért mert nem volt rá lehetőség… azért mert annak ellenére, hogy a házasságom nagyon megromlott… még ennek ellenére sem voltam képes Csabival ezt megtenni… egyszerűen nem ment.
Azóta eltelt több mint 3 év. 2 éve feladtam azt hogy bármit is tegyek a házasságomért, mégsem történt semmi. Fél éve kimondtam: nem érzem hogy Csabit férjként szeretném, nem szeretném tovább folytatni a házasságom, mégsem történt semmi.
Február óta nyiltan vállalom, hogy a házasságomnak vége. Nem gondolom azt, hogy egy házasság a papíron történt felbontás után zárul le. És bár ennek ellenére is azt mondom, hogy hibáztam, ez nem volt tisztességes lépés, mégsem érzem úgy hogy megvetés tárgya lehetnék.
Nem terveztem semmit előre, nem azért mondtam Csabinak, hogy fejezzük be a házastársi viszonyt, mert beleszerettem valaki másba. Nem.
Nem vagyok szerelmes, bár nagyon szeretnék az lenni, hogy újra boldog lehessek.
Azt szeretném ha végre Csabi is boldog lenne, hisz mellettem nem lehetett az.
Sokszor a boldogság a legnagyobb szenvedések, és veszteségek után következik.