2010. február 20., szombat

LECKÉK AZ ÉLETTŐL

LECKÉK AZ ÉLETTŐL


Jó rég írtam… meg is volt rá az okom. Nem szeretek olyasmiről beszélni ami még nem fejeződött be, és most eléggé elhúzódó probléma merült fel, a megoldás jó sokáig váratott magára. Január első heteiben szörnyű magas összeget kellett egyszerre kifizetni különböző számlákra. Akkor arra gondoltam, hogy ettől azért rosszabb nem nagyon jöhet, aztán mégis, ez csak a kezdet volt. A hotelben igaz, hogy heti 5 napot dolgoztam de napi 3 órát, és szombatonként délután még 2-3-at. Aztán az egyik manager (aki történetesen a tulajdonos család sarja) megelégelte, hogy nem marad időm az ő irodájára, első felindulása után rájött… ennyi idő alatt valóban nem lehet kitakarítani, így nagy kegyesen engedélyezett extra órákat, amennyiben nem tudom befejezni a munkám. Így 20-22 órám van egy héten. De egy szavam sem lehet, mert ennyi szokott lenni főidőben, ha csak a golfot takarítom. A benzinkútnál pedig heti 3 napom, azaz 12-15 óra, ami a fele az átlagosnak, emellett januártól a családi pótlékot 50 eu-val csökkenteték és még mindig vártunk a családi támogatásra.
Január 16-án aztán folytatódtak megpróbáltatásaink. A hóolvadás, és az azt követő esőzések miatt a Slaney folyó kiáradt, elárasztva ezzel rengeteg legelőt, autóutat, üzletet, házat… és a benzinkutat is. Az utcán olyan derékig, a boltban combközépig érő víz volt (szerencsére a mi házunk magasabban fekszik, így megúsztuk). Másnapra az ár elvonult, és gondoltam 1-2 nap és minden normalizálódik… de nem így történt. Először is, a biztosító embereit várták egy hétig, addig semmihez se nyúltak, majd az új benzinkutak érkezése késleltette a nyitást. A bolt az árukészlet negyedével, ételpult nélkül 2 héttel az árvíz után nyitott ki újra. A harmadik héten a delipultokat (amiben a hideg és a forró ételeket tároljuk) vártuk ami végül majd egy hónappal az ár után érkezett meg. Mondanom sem kell, hogy a vásárlóink nagy része elpártolt tőlünk. A bolt belsejéről csak fényképeket láttam az ár idején, kívülről a saját szememmel viszont aznap este, és másnap reggel is a víz levonulása után. Hát… iszap borított mindent, és az alsó polcon tárolt áruink szanaszét hevertek a földön. Szinte minden elektromos berendezés (állítólag) tönkrement, és a polcok nagy része is. Ez számomra teljesen hihetetlen volt, és mint kiderült nem csak nekem, sokan voltak így. Mindenki arra gyanakodott, hogy a cég a biztosítótól akar minél nagyobb összeget kicsikarni. Érthető volt számomra, ha ez a cél. A helyzetet ugyanis az bonyolítja, hogy éppen új üzlet épül a régi mellett, aminek a helyén egy nagyobb parkoló nyílik majd, szóval a régi épület lebontásra vár. Az új üzlet nyitása március végére van kitűzve, így nem nehéz elképzelni, hogy milyen lehetett felújítani azt, ami néhány hét múlva az enyészeté lesz. Persze hogy cél volt az új berendezés, hiszen az új üzletben így jól lehet majd hasznosítani őket.
Semmi gondom nem lett volna, ha a felújítás ideje alatt kiadják a két év alatt felgyülemlett kb. 4 hétnyi  szabadságom, de nem így történt. Senki sem kapott fizetést, de kaptunk egy levelet, amivel folyamodhattunk átmeneti segélyért, ami bizony nagyon jól jött. Nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, ami kicsit helyrerázta a fejemet. A problémáink előtt már úgy gondolkodtam, hogy egyenesben vagyunk, a váratlan helyzetek is megoldódhatnak, de vannak olyan események (persze az extrémeken kívül), amiket nem vettem számításba. Újfent átéltem az otthon éveken át megszokott igazi spórolást, és most átértékeltem az év eleji számladömpinget is ugyanis enélkül most igazán nagy bajban lettünk volna. A rendes bevételeink több mint kétharmad része kiesett egy hónapon keresztül… a maradék pedig tulajdonképpen az ételre és néhány kisebb kiadásra volt elég. Hát… nem voltam túlságosan feldobott.
Eközben persze a félévi vizsgák is a nyakunkon voltak. Az igencsak feszült helyzetben lényegesebben lassabban ment a tanulás, sok volt a veszekedés, vitázás, a gyerekek „sztrájkoltak” ha nem voltam mellettük. Huh… így visszagondolva is fájdalmas.
De az élet eseményei nem befolyásolhatják a kötelezettségeket. Elérkezett a hazautazás időpontja.
Anyagi problémáink kezdtek megoldódni, mert az utazás előtt egy héttel végre megkaptuk visszamenőlegesen az elmaradt családi támogatást. Végre tudtam apró ajándékokat is vásárolni, ami minden alkalommal energiával tölt fel engem. Lehetőségünk nyílt megvásárolni azt a TV-t is, amit anyukámtól kaptunk karácsonyi ajándékként. Igaz eredetileg január elejére terveztük a beszerzését, amit a számlák- majd az ár miatt elnapoltuk, de én még mindig vártam volna néhány hetet, amíg minden normalizálódik. Jól össze is kaptunk emiatt Csabival, végül mégis engedtem. Néhány nap hosszú órákat várakoztunk a szociális irodákban, így végül kaptunk 150 eu átmeneti segélyt is. Igaz, hogy a negyedét sem fedezte kiesésüknek, de jól érzés volt, hogy kaptunk valamit. (A támogatás végül postán, csekken érkezett meg így február vége volt mire kézhez kaptuk azt.)
Csanádra rájár a rúd mostanság. Az a helyzet, hogy imádja az édességet, és ez nem lenne gond, ha nem fordulna elő a rendszeres esti beájulás, amikor is egy pillanat, és alszik. Az így elmaradt fogmosásoknak meglett az eredménye: két lyukas tejfog. Mivel ezek csak aprócskák voltak, nem tartották indokoltnak a betömését, de aztán érzékennyé vált. Aztán egy pár hónapja az egyiket be is kellett tömni neki. Januárban a kötelező szűrővizsgálaton a barázdazárást javasolták neki, hogy elejét vegyék a további romlásoknak, de a másik fogát akkor sem tömték be. Ugyanis csak sürgős esetben tehetik meg ezt, az alapellátáson belül, hiába lett volna már indokolt. A hazaút előtti hétvégén aztán szegény egész hétvégén fájlalta a fogát, majd hétfőn az orvos betegsége miatt csak másnapra kaptunk volna időpontot. Csak az asszisztens kedvességének köszönhetően kapott kezelést Carlowba. Szóval lehet szidni az otthoni egészségügyet, de azt hiszem tudnék mesélni az itteni hiányosságairól.
Magyarországra február 11-én indultunk az ezt megelőző vasárnap dolgoztam először a benzinkútnál esti műszakban. El sem tudom mondani milyen unalmas volt, hogy óránként kb. 10 ember tévedt be hozzánk. Mondjuk ennek köszönhetően eltakarítottam az ár utolsó nyomait a padlóról ami a 6. felmosás után már egészen tűrhetően nézett ki. Aztán szembesültem a következő hét beosztásával… azaz hogy pénteken és szombaton is dolgozom… amikor már otthon kellett volna lennem. Másnap aztán a főnök beismerte tévedését, és átírta a beosztást, így csütörtök volt az utolsó munkanapom, és az utazás napja is. Szerdán aztán újra ott virított a nevem a beosztáson… hát, érdekes nap volt. Aztán a nagyfőnök végül újra korrigált az utolsó pillanatban, így végül ha rossz érzéssel is de elérkezett a hazaindulás napja… amit soha sem felejtek el.
Csütörtök reggel rosszérzéssel riasztó álmok után még kitakarítottam a hotelt, és 10-re otthon is voltam. Minden készen volt, összepakoltam a bőröndöket, gyerekek is tűkön ültek. Még az olajat vártuk, amivel fűtjük a házunkat… ó… és ezzel kezdődött a nap megpróbáltatása. A cég azt ígérte, hogy 10 és 13 között meghozzák azt, de nem így történt. Hogy kényelmesen kiérjünk a reptérre, negyed 2-kor kell elindulnunk otthonról. Épp ekkor csörgött a telefon… 10 percen belül itt az olaj. Ránéztem Csabira, hisz ő a sofőr, ő pedig bólintott. Minden bepakolva, ragyogó napsütés kb. 15 fok volt, mégsem tudtam örülni a várakozásnak… mert végül 13.55-kor tudtunk elindulni, azaz majd egy órával az optimális idő után. Felkanyarodtunk az autópályára… és 100-zal „száguldottunk”. Ekkor már igen ideges voltam, hiszen háromnegyed óránk volt hogy kiérjünk, így pedig másfél sem lesz elég. Persze csak rákapcsoltunk, megúsztuk a csúcsforgalmat is így 3-ra ki is értünk az utolsó körforgalomhoz… ahol Csabi az érkezési kapuhoz kanyarodott. Gondolkodtam, hogy kiszállunk, ő leparkol, de végül nem szóltam semmit, nagy pechemre. Ugyanis az hogy kikeveredjünk innen az bizony 8 perc volt. Ekkor voltunk megint a körforgalomnál, ahol Csabi most is elvétette a kijáratot. Na ekkor már kiabáltam, mert tudtam, hogy 15 perc is lehet mire innem az ember visszakeveredik. Szerencsére egy kis szabálytalankodás árán csak néhány perc volt. Na. Ott voltunk, gyorsan megebédeltünk, és nem volt hosszú sor sem az első ellenőrzésnél. Gyors pillantás a kiírásra: 16.00 Budapest, 204-es kapu. Meglepődtem, hogy nem volt messze, azon meg még jobban hogy senki sem állt ott. Rossz kapuhoz mentünk, rossz folyosón, ahonnan csak egy újabb ellenőrzés, bőröndvizsgálat és motozás után tudtunk csak visszajutni. A gépünk a 105-ös ajtótól indult a 10 perces folyosó legvégéről. Ekkor 5 percünk volt az indulásig, rohantunk és a kaput itt is zárva találtuk. Az ablakból még láttam, ahogy az utaskísérők intenek, hogy elhúzhatják a létrát a géptől. Vadul dörömbölni kezdtem az ablakon és integettem: hé mi még itt vagyunk. Ekkor Tamás és Sára még messze járt. Szerencsénkre valaki észrevett minket, és visszajöttek értünk. Idegesen magyaráztam, hogy nem értem, mi történt, hisz tudom, hogy nem néztem el a kaput. Ekkor a srác magyarul megszólalt: ne izgulj már itt vagy, nem néztél el semmit, az Aer Lingus is ugyanakkor indít most járatot Budapestre.  A csomagjaink persze lekerültek a gép gyomrába, viszont nagyon jó helyet kaptunk, de még egy órával később is sík ideg voltam. Igen tudom, mindig kések, mindenhová az utolsó pillanatba érek, de ez az utolsó utáni volt. Nagyon szégyelltem magam a gyerekek előtt, bár ők jót mulattak az egészen. Úgy éreztem, az hogy most ennyi buktató után is elértük a repülőt nagy választási lehetőség volt az életemben, és csak akkor tudok igazán megnyugodni, ha újra Írországban leszek és az ágyamban alszom.
Aztán minden viszonylag simán ment. Pénteken elmentem az iskolába egyeztetni a tanárokkal mikor van lehetőség a vizsgákra, Tamás találkozott az osztálytársaival, Sára is bement a régi osztályába és együtt töltött velük egy teljes napot.  Csanád Zsuzsáéknál maradt, hisz neki itt nincs iskolai közösség amihez kötődhet. A hétvégét Miskolcon töltöttük, este az unokatesóm jött értünk aki Tatabányán dolgozik és péntekenként megy haza. Voltunk korcsolyázni, és Csani végre a sokadik próbálkozásra ráérzett a csúszkálás ízére. Találkoztam a legrégebbi barátnőmmel és fantasztikusan jót beszélgettünk. Sajnáltam viszont hogy megint nem maradt időm sok mindenre, de ez már megszokott. Vasárnap este újra Isaszegen voltam, és még a hétfő is az iskolai egyeztetésekkel telt. Hogy is lehet ez? Nem meglepő, ha tudjuk: az iskolát építik, és az osztályok 5 különböző épületben vannak. A gyerekek lehetőség szerint egy helyben maradnak, így a tanárok azok akik szaladgálnak az egymástól akár 15 perc sétára található termek között. Hóban sárban esőben, szélben, fagyban hiszen az ez évi tél bővelkedett mindenben csak kellemes időben nem. Kedden eljutottunk anyósomékhoz is, és döbbenten vettem tudomásul, hogy a 90%-os utazási kedvezménnyel is drágább volt kiutazni Pestre, mint ha autóval mentünk volna. Teljesen elszomorító, hogy ilyen árak vannak, melyekkel akkor is szembesültem, amikor vásárolni mentem. Az árakban valóban minimális eltérés van, és otthon nem kapható jó minőségű filléres étel mint Írországban. Semmi pénzért nem venném meg a kék-fehér címkés Tesco gazdaságos terméket, kint meg sok esetben használjuk, mert pl a tejtermékek esetében még azok is jobbak mi az otthoni jó minőségűek.
Voltunk szűrővizsgálatokon, Tamás oltást is kapott. A vizsgák egészen jól sikerültek, bár Tamás néhány tantárgyból ismét csak év végén fog majd beszámolni, mert nem készült fel eléggé. A tanárok mindannyian segítőkészek, és megértőek voltak, úgy érzem lassan kezdünk ebbe a rendszerbe belerázódni. Mint megtudtam egész Isaszegen mi vagyunk az egyetlenek akik magántanulók, és nagyon hálás vagyok amiért külön foglalkoznak velünk. Idén nem volt egyszerű a helyzet nekem sem, hiszen  a három gyereket háromfelé kellett cibálni, sokszor kellett várakozni a tanórák alatt, és a lábunkat is lejártuk mire mindennel végeztünk.
Tamás szeretne az osztálytársaival együtt ballagni az idén. Igen, hihetetlen, de most fejezi be az általános iskolát. Ez az év nagyon mozgalmas mindenki életében. Ekkor kapják meg a gyerekek az első személyi igazolványt, készül el az első tabló, felvételi vizsgák, izgalom, hogy jó iskolába kerüljenek, és nem utolsó sorban rohamos gyorsasággal felnőtté válnak. Tamás a felvételit megúszta, hiszen itt kétszer 6 osztályos az iskola, amik között nincs vizsga. Igaz vizgázott ő már eleget a magántanulói záróvizsgákon. A személyi az már nehezebb ügy. Ősszel megtudtam, hogy már nem az iskola, hanem a szülők intézik az első igazolvány kiváltását, ami ingyenes. De –mint a napokban megtudtam- csak abban az  évben illetékmentes, amikor a gyerek a 14. életévét betölti. Szóval, mivel Tamás novemberi, erről lecsúsztunk. Meg azért is, mert otthon hagytam a születési anyakönyvi kivonatot. Nem baj, majd nyáron. És a tabló. Na ez is negéz eset volt. Mivel az iskolát átépítik, és nem volt megfelelő helység a fényképek elkészítésére, így a időpontot kénytelenek voltak arrébb tenni. Szerencsére el lehetett menni külön is a fényképészhez, csak az volt a gond, hogy minderre csak az utolsó nap maradt idő. (Ugyanis Tamás délutánonként „randizott”) Elmentünk a stúdióba, és óriási meglepetésünkre, nem volt ott a fotofelszerelés. Mint kiderült ebben a pici üzletben csak igazolványkép készül, egy egyszerű digitális fényképezővel. Némi könyörgés és egyeztetés után aztán a fotós csak belement, hogy elkészíti a képeket, amit majd –hála a számítógépes technikának- később ugyanolyanná alakítják mint a többiekét. Gyorsan készíttettem egy hármas képet is a gyerekekről, ami elég gyatrán sikerült ugyan, de évek óta nem készült róluk ilyen. Ha máshogy nem, legalább így lássák a rokonok őket, erre a célra pontosan megfelel. 
Volt egy kisebb vitám a barátaimmal és anyukámmal az elutazásom napján. Mióta itt élek, egyre jobban elfogadom azt ha valaki nem érti meg hogy hogyan gondolkozom, de a mai napig felzaklat az ha úgy gondolják hogy nem látom a valóságot. Pedig erről szó sincs. Pontosan tudom, hogy mi lenne a logikus megoldás, és tudom azt hogy bizonyos helyzetben az emberek nagy része mit döntene. DE ÉN NEM ILYEN VAGYOK!!! Az életet más szemszögből látom, vannak dolgok amiknél az érzelmeim és a megérzéseim döntenek és nem a józan ész. A legtöbb esetben pedig az élet igazolta is számomra hogy jól döntöttem. Az emberek sokszor mondják, hogy sok mindent máshogy csinálnának ha újra élnének. Én azt mondom: az életem buktatói által lettem azzá, aki vagyok, és ha ezek nem történtek volna meg én is más lennék. Könnyű kívülről és utólag bírálni, de megélni… és túlélni… ahhoz egy erős személyiség kell, amit csak bizonyos élettapasztalattal kaphatja meg az ember. Ha gyerekeinket kalitkába zárjuk, és megóvjuk a buktatóktól soha nem lesznek életrevalóak, vagy csak felnőtt életük keserű tapasztalatai után. Biztos vannak akik ezt egészen máshogy látják, de én ezt látom igaznak.
A visszaút már egyszerű volt, szándékosan hamarabb indultam, időben kiértünk, bár szinte az utólsók voltuk akik felszálltunk a gépre. Hála a reptér fantasztikus rendszerének, miszerint az utolsó jegyvizsgálat után mindenkit buszba terelnek, így ha nem vagy szerencsés, akkor bármilyen korán is álltál a sorba, az utolsó is lehetsz aki a gépbe lép. Kis késés, ami belefér, aztán gyorsan haza is értünk, és mindenki beesett az ágyba. Ekkor nyugodtam meg, végre.
Hajnal 2 kürül szoktunk megérkezni a házba, és én rendszerint másnap reggel 6-tól már dolgozni szoktam. Kikászálódtam az ágyból elautóztam a hotelhez, és… valaki más végezte épp a munkámat. Kicsit kiborultam az első pillanatban, aztán később is mire a főnököm beérkezett. Ugyanis némi figyelmetlenség miatt duplán lettünk beosztva. Ez nem is lett volna ba, de az igazgató –aki kiötlötte ezt a nagy spórolást, hogy 3 órában 11 órai munkát próbáljak elvégezni- leordította volna a főnököm fejét ezért a tévedésért. Így úgy döntöttem: ez most ingyenmunka volt nekem. Dolgoztam ettől sokkal többet is már ingyen, nem okoz nekem az ilyesmi gondot, de… most jobb lett volna aludni ehelyett. A főnököm és a munkatársam is nagyon hálálkodott az „önfeláldozásomért” ami jól esett, bár sehogy sem értették meg hogy miért nem vagyok ideges e miatt. Hát bizony, az írek és a lengyelek sem szeretnek egy perccel sem többet maradni, mint ami a beosztásuk, én meg egész életemben minden munkahelyemen ezt csináltam.
Egy újabb kötelezettség letudva, az élet visszatért a rendes kerékvágásba. Remélem a következő bejegyzésemre majd nem kell ennyit várni.