2008. február 2., szombat

ÚJ BONYODALMAK – HOGY NE UNATKOZZUNK

ÚJ BONYODALMAK – HOGY NE UNATKOZZUNK


Jó régen írtam... mert nem akartam senki ijesztgetni, de végül csak rászántam magam, vettem egy nagy levegőt.
Mint már az előzőekben említettem, az új év úgy kezdődött munka szempontjából, hogy leapadtak az óráim. Eleinte 30-35 majd 20 órákat dolgoztam, aztán már csak hétvégére kellett bemenni. Igazán kapcsolhattam volna hamarabb is, hogy nézzek másik munka után, de a főnök végig azt bizonygatta, hogy csak néhány hét, beindul újra az üzlet, és annyi munka lesz, hogy nem is fogjuk győzni. Aztán az utolsó héten 3 embert kirúgtak, engem meg fizetés nélküli szabira küldtek. Ez volt két és fél hete. Szóval újra kezdődött a munkakeresés nekem is. Ami vigasztal, az az, hogy volt már 5 interjúm, és  6-8 email visszajelzés, voltam próbamunkán, és kapok telefonokat is. Az élet sehol sem habos torta, nincs kolbászból sehol se a kerítés. Bevallom, annak ellenére, hogy a Bagel Factory visszavár, nehezen viselem ezt az újabb pofont az élettől. Talán azért kaptuk, mert az utóbbi időben többször is beszédtéma volt az, hogy alapvetően mindig szerencsénk volt, bármilyen újba vágtuk is a fejszénket. 
Félreértés ne essék: nem vagyok letört, búskomor, mert nem mennek egyszerűen a dolgaim, ez csak egy új akadály, amit le kell győzni!
Más. Kaptam többször olyan levelet, amiben arról kérdeztek milyen itt az idő. Akkor most egy kis meteorológia. Írország éghajlatát alapvetően az óceán felől érkező meleg és hideg légáramlatok határozzák meg. Ennek köszönhetően nincs se nagyon hideg, se nagyon meleg. Az évszakok itt egy hónapot csúsznak, tavasz: február, március, április, nyár: május, június, július, ősz: augusztus, szeptember, október, tél: november, december, január.  Az ősz fantasztikus volt nekem, mert ez lenne a kedvenc évszakom (csak 16 éve beárnyékolja a parlagfűallergia). Enyhe esték, napos 15-20 fokos délutánok, futó záporok, amitől csak felfrissül a levegő. A tél itt az esős évszak. Reggelre ritkán fagy, akkor is csak enyhén, és gyorsan melegszik az idő, átlagosan 10 fok köré. Január közepén kezd virágozni egy bokor, országszerte sárgállik az utak mentén, és a virágok hajtásai bújnak ki a földből. Tavasszal a szokásos esők és gondolom magasabb hőmérséklet. A nyár is esős, de leginkább futó záporok a jellemzőek, és 25 fok körüli meleg van, szóval kellemes itt az idő, és mivel javarészt autóval megyünk ide-oda az eső nem is zavaró annyira, mint azt gondoltam. A  záporokat sokszor kíséri szivárvány, volt már olyan is hogy a kertből indult az ég felé. Írország nagyon esős és még jobban szeles. Hál istennek a nagy szél többnyire este érkezik, éjszaka tombol, reggelre elcsendesedik, és kellemes időt hoz magával. A levegő párás, minden zöldellik (és mohásodik, penészedik is sajna). Később szürkül, és gyorsabban lesz sötét, reggel később világosodik az ég (most télen reggel 8 körül pirkad). Felhőtlen éjszakákon itt vidéken ezernyi csillag van az égen, és nincs vaksötét, mert számomra még ismeretlen fények jelennek meg időről időre a látóhatáron, reggel meg (gondolom a szélnek köszönhetően) csodaszép a napfelkelte, a rózsaszín minden árnyalatával.
A gyerekek pedig ... változékonyak mint az időjárás. Egyszer nagyon jól elvannak, máskor mindenki összeveszik mindenkivel, egyszer haza akarnak menni, máskor maradni, egyszer szeretnek itt iskolába járni, máskor meg nem... nem könnyű kiigazodni rajtuk. Az biztos, hogy nehéz nekik, hiszen ez nem az ő választásuk  volt, és hiába akartak jönni, nem tudták mi vár rájuk. Mivel soha nem voltak azok a haverkodós típusok és iskolán kívül csak keveset jártak barátokhoz, ezért nem igazán volt nehéz az elszakadás. Van lehetőségük arra, hogy beszélgessenek barátaikkal az interneten keresztül, mégis ritkán teszik, nem is nagyon emlegetik őket. Jó lenne a fejükbe látni... Néha nagyon nehéz velük, mert érzékenyebbek lettek, máskor meg annyira jók, hogy az már hihetetlen (sajnos ezt ritkábban teszik).
Csabi nem szeretne „terítékre” kerülni, így róla ezért nem nagyon írok. A kapcsolatunkról babonából még csak nem is beszélek, elég legyen annyi hogy számos rossz szokása ellenére még mindig nem cserélném fel senkire.
És  az angolról általában... az én „tudásom” igen alapszintem mozgott és mozog most is. Bár sokat javult, hiszen már a beszédből is egyre többet értek, csak az a baj, hogy nehezen jut eszembe a válasz. Sokszor előfordul, hogy hirtelen blokk, majd amikor már túl vagyok a szituáción minden az eszembe jut. A nyelvtant hanyagolom erősen, a szavakra koncentrálok, de az írek már úgy látszik megszokták a tört angolt, mert ezzel eddig még sehol sem volt probléma. Alapjába véve ritkán használják a 12 igeidőt... megelégszenek az egyszerű jelen-múlt jövő idővel, és igen egyszerűen fejezik ki magukat. A gyerekek közül Sára halad leglátványosabban az angollal, de ő piciként beszélni is nagyon hamar beszélt. Tamás sok mindent megért, de ahhoz képest hogy iskolában már tanult angolt, előrébb kellene tartania. Csanád még hadakozik az új nyelv ellen, de ő is szépen halad annak ellenére, hogy ő most tanulja a betűket, számokat és az olvasás alapjait is. Használható nyelvtudáshoz szerintem minimum egy év kell nekik.
Még mindig nem tudom, meddig leszünk még itt, de egyelőre nem készülnénk haza... de hogy hogyan lesz tovább? Arra bizony én is kíváncsi vagyok.

VÁROM AZ OTTHONI LEVELEKET!!!! NE CSAK OLVASSATOK, ÍRJATOK IS NÉHA!!!!