2008. július 20., vasárnap

HOL A NYÁR?

HOL A NYÁR?

Sose hittem volna, hogy ennyire hozzászokik az ember természete a hosszú nyári napsütéses napokhoz. Érdekes, hogy eddig nem nagyon zavart az eső, most mégis volt egy hét, egész napos esőkkel, ami rendesen megtépázott. Azért ezeken a napokon a természet tartogatott meglepetéseket (csak elég későre halasztotta) hiszen este 9-10 körül (!!) kisütött a nap, és csodaszép naplementékben gyönyörködhettünk. Igen, itt este 10-kor még süt a nap, és 11 körül lesz sötét. Új házunk óriási konyhaablakából, a konyha mögötti kiskertből (és a saját hálószobaablakomból) minden este (amikor nem ájulok be a hajnali kelések miatt az ágyba) szinte családi programmá vált a naplemente. Csanád és Tamás pedig egész fotósorozatot készített, ami sajnos nem adja vissza igazán a valóságot. A minap fogalmazódott meg bennem az a gondolat, hogy már csak ezért is érdemes volt kiköltözni, mert ilyen csodaszép természeti jelenségeket én nem láttam otthon. (Pedig jártam eleget az országot)
Szóval az ír nyár… esős (jaj de meglepő) és hűvös. Azt olvastam, hogy 25 fok körül szokott lenni a hőmérséklet, na de azt sehol se, hogy van, hogy csak 15 fok a maximum. Érdekes is volt hazamenni a 15-ből a 30 fokba. A szokásos egynaposra tervezett utazásom most elég kalandosra sikeredett. Addig minden simán ment hogy hazaértem, ügyet intéztem… minden túl simán. A tervezett dolgaim közül most szinte mindent sikerült megoldani, amit nem, az is csak idő kérdése és elintézhető. Sajnáltam ugyan, hogy a tervezett baráti találkozók rövidre sikeredtek, így nem nagyon tudtam senkivel sem igazán „lelkizni”. Visszafelé időben kiértem a reptérre, simán átmentem a vámvizsgálaton, pedig most is több cigaretta volt nálam a megengedettnél. Gondoltam is magamba, valami történni fog, mert minden nagyon jól megy. Hát… történt, azaz történtek is érdekes, de végül szerencsés kimenetelű dolgok. A mese indul:
Az első az volt, hogy késve érkezett a gépem (így természetesen késve is indult) na de milyen késve… Éppen ott tartottunk volna, hogy beszállhatunk, amikor óriási zivatar szakadt a reptérre.  Ki is írták hogy a gép a tervezett 20.25 helyett 21.00, 21.30, majd végül már 22.00-kor indul. Érdekes volt, hogy rengeteg ember gyűlt össze az átalakítás miatt az egyébként is kicsi helytől kisebb területen, -hiszen az este folyamán még számos gép készült felszállni- mégsem volt a magyar mentalitásra jellemző hőbörgés, veszekedés, kiabálás, pedig ez idő alatt a monitoron kiírt módosított indulási időn túl semmilyen információt nem kaptunk. Egészen meghatott, -valóban- hogy az emberek kínjukban viccelődtek, így bármilyen hosszú volt is a várakozás, vidáman telt. Azért megjegyzem, hogy a reptéri árak biza igencsak húzósak (mert ugye az ember ennyi idő alatt megéhezik, megszomjazik). A szendvicsek 700 Ft-tól kezdődtek, üdítő 500, meleg étel gulyásleves 800, sültcsirke 2200 Ft. Fél 11-kor végre megkezdődött a beszállás, ami egészen a reptéri buszig tartott, amiről is 10 perc várakozás  után visszatereltek mindenkit a váróba, nem sokkal később pedig újra a buszba, ami egy nagy kanyart téve a repülő körül egészen elvitt minket a váró ajtajától 20 m-re az épület érkezési bejáratához. Fél füllel még hallottuk azt az információt, hogy kényelmesebb várakozni az előcsarnokba (ami való igaz) mert bizonytalan a gép indulása, ugyanis egész Európa felett viharok tombolnak. Na ekkor azért már voltak berzenkedő utasok – biza közöttük én is- hiszen én reggel 6-tól dolgozni készültem, és a másnapi munkakezdéssel nem voltam egyedül. Kezdték kiírni a törölt járatokat, hozták kifelé a poggyászokat a hoppon maradt utasoknak, szóval egyre inkább azon gondolkodtunk (többen is) hogy hogyan értesítsük éjjel a főnökeinket, hogyan szervezzük meg a magyarországi éjszakát- hihetetlen, de még mindig viccelődve téve ezt-. Aztán éjfélhez közeledve felgyorsultak az események, a mi gépünk utasait a kapuhoz hívták (hogy hogy sikerült mindenkit összeszedni azt nem tudom) és negyed egy után, 4 óra késéssel végre felszálltunk. Előtte persze újra átestünk a vámvizsgálaton, ahol az vámmentes területen az útra vásárolt összes italt el akarták venni (végül belátták, hogy nincs igazuk) újra útlevél ellenőrzés (kétszer), újra fel a buszra-le a buszról talán 50-70 m (!) út miatt, csata a helyekért, értetlen kóválygó utasok tömege, akik tizedszerre sem értették meg, hogy ha perceken belül nem indulunk, akkor legalább 10 órára (ennyit kell pihenni a pilótának kötelezően) Magyarországon ragadunk. Huuu… mindez kb. 20-25 perc alatt. Felszáltunk, leszálltunk, és rekord idő alatt hazaérve, még 50 percem maradt is az alvásra. Munka 5-től 3-ig, végre otthon és alvás, már kora délután.
Gondoltam, végre jól kipihenem magam, hiszen vasárnap reggeltől kedd délutánig sikerült 5 egész órát aludnom. HuHu Természetesen nem így lett. Most hogy a gyerekek otthon vannak, és „szinglik” lettünk, Csabi átment a barátainkhoz, és úgy beszéltük meg, hogy hajnalban, ha kidőlnek én fuvarozok haza mindenkit. Ezzel nem is volt semmi gond, felkeltem éjfélkor (újabb 5 órát aludtam, hurrá!) elmentem, sofőrködtem, csak haza nem sikerült érni… ugyanis az éjszaka közepén, egy elhagyott úton megállt a KIA. Mivel előtte néhány perccel tankoltam az első gondolatom az volt, hogy ilyen „frissen és üdén” valszeg dizelt tankoltam benzin helyett. Szerencsére nem hagytak aznap tovább gondolkodni, mert véletlenül arra tévedt egy jótét lélek, aki megállt, hazafuvarozott, pedig éppen az ellenkező irány felé tartott. (Fél négykor már ágyban is voltam megint, úgy hogy reggel fél 6-kor keltem) Viszont mindent összevetve igencsak szerencsésnek éreztem magam, hiszen megérkeztem Írországba, beértem dolgozni, és a kocsi  is csak pár km-re robbant le a házunktól, akkor amikor éppen nem siettem se a reptérre (na az lett volna szép 3 gyerekkel lekésni a gépet) se dolgozni, se sehová. Az alvást meg „elintéztem” a hétvégén, két napig csak feküdtem, aludtam, angoloztam.

Az idő is kiderült, végre nem esik csak hébe-hóba kicsikét, és kellemes 20-25 fok van. Esténként pedig feltöltődöm a naplemente csodaszép látványával. A gyerekek megkapták az ír bizonyítványokat (hihetetlen, de fénymásolt lapok kitöltve, lepecsételve… mint megtudtam, itt ilyen… minden évben egy újabb fénymásolt lapocska…) és… és… és… nagyon jók lettek. Mind a szöveges értékelés, mind az osztályzatok (magyarosítva: négyes-ötös, egy két hármas). Az örömben az ürömben csak az, hogy még mindig nem engedtek el szabadságra, és Csabi 4.hete nem dolgozik a hotelben.