2011. július 24., vasárnap

NYÁR EGYEDÜL DE NEM MAGÁNYOSAN

NYÁR EGYEDÜL DE NEM MAGÁNYOSAN


Mielőtt nekikezdtem ezen bejegyzéshez, újraolvastam az előző kettőt. Hát hát… megint csak megveregettem a vállam. Persze nem láthatok más szemével, nem gondolkodhatok más agyával, de úgy érzem tisztán kivehető az ÜZENET. Igaz hogy nagyon nagy kedvem volna megint filozofálgatni egy kicsit, de ezt a bejegyzést inkább a történésekre szentelem. Tehát stílusváltás, gyors távirati stílus.
Ott hagytam abba, hogy megvolt a repjegyünk, és készültünk a vizsgákra. Anyukám április végi látogatása után valami szörnyűséges beosztásom lett a két munkahelyemen, egyáltalán nem csodálom hogy mélypontra jutottam. A hotel ugye hajnaltól délelőttig és szombat vasárnap délután van, a kútnál pedig rendszerint délutántól estig, hétvégén pedig reggelente. Ami azt jelentette, hogy reggel amikor a család felkelt és készülődött a hotelben voltam, délután jó esetben találkoztam a gyerekekkel fél-egy órát és ha nem kellett este extra órát bent lennem akkor még egy óránk maradt lefekvésig. Tehát jó esetben napi 2 órát láttam a gyerekeim, de számtalanszor 3 napig sem találkoztunk. És ha hozzáteszem, hogy ezeket az órákat sokszor a magyar tananyaggal töltöttük... jaj de jó hogy túléltük. Azért volt néhány szabadnapom is, amikor közösen elmehettünk ide-oda.
Folyamatos figyelmeztetések érkeztek hozzám barátaimtól, a szervezetemtől, gyerekektől… hogy nem jó ez amit csinálok. Hiszen az egy dolog, hogy tudatosan akartam én dolgozni, de mindennek határa van, azért meg lehet találni a helyes egyensúlyt mindenütt.
Az hogy elszaladt velem megint a ló munkaügyben, nem érzékeltem igazán. Dolgoztam, tettem a dolgom. De mint írtam, elvesztettem a munka iránti szenvedélyem.
Aztán jött egy döntő fordulat. Pont azon a héten, amikor iskolaszünet volt, és teljesen a magyar tananyagra koncentrálhattunk volna, akkor csaptak össze a hullámok. Egy csütörtök-hétfő intervallumban másfél heti munkaórám volt. És ami elképesztő volt… elismerés helyett a főnök már megint csak hibát talált… természetes volt a dühöm ellene.
Aztán elérkezett a hazautazás hete. Rengeteg tanulnivalónk volt még, a gyerekek elcsigázottak, én meg egyre türelmetlenebb voltam. A benzinkútnál a hét elején volt 3 szabadnapom és 3 munkanap a hét végén. Vasárnap hajnalban pedig hazaindulás. Az az igazság hogy teljesen elvesztettem az önkontrollt és eléggé nyers modorban közöltem a kisfőnökkel, hogy bár tudom hogy nem az ő munkája, de mennyire nem fer a beosztás. Figyelembe véve azt, szabira megyek, és pár hete, ha én nem vállalom el a hétvégi dupla műszakot, akkor zárhatták volna be a delit koszosan idő előtt. Ezek után kaptam egy figyelmeztetést és törölték az óráim. (Jól bevált büntetés a munkáltatótól a munkavállaló felé Írországban)
És akkor most akár kétségbe is eshettem volna hisz itt a nyár, én egyedül egy munkával, de meg sem fordult a fejemben.
Az időpont megfelelő volt. Az utazás előtti héten a délutánokat és estéket tanulással töltöttük, és összepakolni is volt rendesen időm.
A hotelben tudtam, hogy több órát is dolgozhatok nyáron, tehát ha nem is sikerül azonnal másik munkát találni, akkor sincs baj, és még azon a héten két lehetséges állásajánlatot is kaptam. (A mai napig nem tudom, hogy lesz e még munkám a benzinkútnál, azt viszont tudom, hogy nem szívesen megyek vissza.)
Elérkezett a hazautazás napja.
Most először volt az, hogy nem közvetlenül Budapestre érkeztünk, hanem Pozsonyba, mivel majd negyedannyiba került a jegyünk. Néhány nappal az utazás előtt felfedeztem, hogy elnéztem az érkezési időt, így pont elérjük a közvetlen buszt, ami Pestre visz. Sikerült autót is bérelni, és a visszautamat Pozsonyba is megszervezni. Minden klappolt, minden működött.
De hogy az otthon töltött pár nap mégsem úgy alakult ahogy vártam, azt csak magamnak köszönhetem.
Annak, hogy már megint beleestem a feladom önmagam és a hallgatok a félelmeimre csapdájába.
Megérkeztünk Isaszegre és Csabi el akart menni ebédelni. Én mondtam, hogy tanulnunk kell még, átnézni mindent, de hagytam magam. Aztán jött anyukám, a huga meg az unokatesóm, és ahelyett hogy megköszöntem volna hogy milyen szépem helyrehozták a házam, felkaptam a fejem egy Tamást érintő csipkelődésre, és képtelen voltam befogni a számat. Természetesen Sára is kiborult, hogy ő nem tud semmit.
Tudom, hogy hiba volt.
De azt is tudom, hogy nem helyrehozhatatlan, és hogy sohasem fogom elfelejteni azt amit ebből tanultam.
Először is, a félelem, a stressz és harag nem jó tanácsadó.
Másodszor: soha ne veszítsd el önmagad.
Harmadszor: vedd észre, ha csukott szemek és fülek vannak veled szemben.
Negyedszer: vedd észre a figyelmeztetéseket, ne halogass és ne juss el az utolsó cseppig.
Az utolsó csepp nálam másnap hajnalban a WC eldugulása, és a bankkártyám eltűnése volt.
Innentől teljesen elvesztettem az irányítást, nagyon nehéz volt fenntartanom azt a gondolatot, hogy a gyerekek átmentek a vizsgán, hogy csodajó szabad nyár áll előttük.
Szerencsére azért minden jól alakult. Sára hétfőn, Csanád kedden mindennel végzett, és sikeresen befejezte a tanévet. Tamás egyetlen vizsgáját július elejére napoltuk (azóta ő is túl van rajta, végre befejezte a 8 osztályt). A bankkártyámról a pénzt Csabiéra utaltam (később meg is találtam, Írországban, csak a kocsiban maradt), sikerült lecserélni az ezeréves laptopunkat egy 500 évesre, és találtunk szabad internetet is. (a teraszról tökéletesen működött) Megérkezett a sógor, apámmal és Csabival nagyon egymásra találtak, rögtön nekiálltak a házszépítésnek, tervezgetésnek. A házam és a kertem tényleg nagyon szép lett, le a kalappal mindenki előtt aki segédkezett benne. Tamás persze már menekült is Miskolcra, Sárával meg Csanáddal pedig egy nagyon szép napot töltöttünk a Balatonon barátaink társaságában, ahol igazán kiengedtem. Pénteken anyukám és a sógornőm lejöttek Isaszegre, majd a nap végén elég kalandosan sikerült hazaérniük. Este még elmentünk találkozni egy nagyon kedves ismerősömmel, és a kocsmájában töltöttük pár órát. (Hát szerintem Csanád élvezte a legjobban, mert minden megtanult a pult másik oldalán) 3 óra alvás után indulás Pozsonyba, Dublinba, Rathvillybe.
Tulajdonképpen – leszámítva az első 3 nap stresszét) jól éreztem magam, és szinte minden megoldódott, de sok barátommal szerettem volna találkozni, beszélgetni velük, elmondani nekik milyen változások vannak a fejemben, a lelkemben. Gondolom, nem most volt itt az ideje.
És akkor hipp hopp el is jutottam a nyárhoz egyedül.
Rengeteg kérdésre szeretnék választ kapni ezalatt a pár hét alatt. Egy olyan szituációba kerültem, ami nagyon keveseknek adatik meg az életében. Tulajdonképpen kikerültem a mókuskerékből, azért hogy jobban átláthassam mi az, amit helyesen teszek és mi az amit nem.
Kicsit féltem az elején, hogy egyedül leszek, de aztán erőt vettem magamon. Később már nem is kellett arra koncentrálni, hogy jaj szegény én, hisz megláttam az előnyöket.
Önmagam vagyok. Azt teszem, amit én látok jónak, nem pedig azt amit a körülmények alakítanak. A hoteles munka eddig is megnyugtatott, tehát ez tulajdonképpen csak lehetőség hogy társaságba is legyek. Bár társaságból szerencsére nincs hiány. A személyes kapcsolatok mellett jól működnek a virtuálisak is, és csak egyre bővül a körük.
A munkalehetőségeket végül hagytam elmenni magam mellett, mert egy új irány kezd kibontakozni. Kaptam ugyanis egy lehetőséget egy féléves tanfolyamra a hoteltől.
Természetesen nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen az nem én lennék J de kellő indíttatás ahhoz, hogy többé ne essek az „én még nem vagyok képes angolul iskolában tanulni” csapdájába.
Ha ez a tanfolyam nem is sikerül, van másik lehetőség is.
A legfontosabb kérdés a nyár folyamán Csabival való kapcsolatom. Arra már régen rájöttem hogy helyre kell tennem az érzelmeimet felé. Tudom, hogy fontos nekem és azt is hogy szeretem, de nem férjemként, és az is biztos számomra, hogy a gyerekek családban nőnek fel. De annyi árnyoldala van a kapcsolatunknak, és tudom, hogy legelőször meg kell szabadulnom attól, hogy indulat vezéreljen. (félreértések végett: érthetetlen számomra hogyan képes egyetlen szavával haragra gerjeszteni)
Változások.
Folyamatosan a levegőben vannak körülöttem. Az év elején elindult hullám tovább folytatódott és most számomra igen fontos emberek kerültek távolabb, bár nem elérhetetlenül távol. Megszületett a kedvenc ír kolléganőm, Barbara kisfia, tehát szülési szabin van. A hotelből kilépett a kedvenc apró bangladesi kollégám, akivel több mint 2 éve nagyon jó barátságban vagyok. A kicsiny szoros magyar baráti társaságom egyik tagja pedig hosszabb időre hazament. Remélem egyikőjüket sem veszítem szem elől.
Természetesen új emberek is megjelentek. Februártól takarítok az egyik szomszédnál akivel egyre mélyebb beszélgetéseket folytatunk. Szintén tavasszal ismertem meg a neten egy fiatal fiút, akivel szintén nagyon egy hullámban jár az agyunk. Új HR-esünk egy kedves fiatal lány, valamiért egyből a szívembe zártam. A konyhára érkezett sok sok új emberből egy lengyel és egy egyiptomi fiú mindig képes jó kedvre deríteni. Emberek mindig jönnek és mennek az életünkben, nem azon kell keseregni, hogy mit vesztettünk a hiányukkal, hanem hogy mit kapunk tőlük, amíg a közelünkben vannak. Hisz semmi sem örök. Gyerekből felnőttek, majd öregek leszünk. Párok mennek szét vagy szülők lesznek, majd a gyerekeink nagyon gyorsan elkezdik a saját életüket. Ekkor számunkra is új lehetőségek nyílnak. Egyszer mindennek vége lesz. Addig kell élvezni, amíg benne vagyunk. (ezt is a férjem mondta egyszer, és akkor nem értettem mire gondolt. Most már értem, de tudom, hogy sokan ugyanúgy félreértik, mint én anno… és most nem az erotikára gondolok J)
Néhány hét és újra itt lesz a családom. Nagyon várom, de valahol kicsit megállítanám az időt. Tudom, hogy hihetetlen önzőség ez tőlem, néha át is fut rajtam a „milyen anya vagy!” gondolat is. A fent és lent a boldogság és a zavarodottság érzése néha percről percre változik bennem, de már figyelek a miértekre. Nincs harag a szívemben senki iránt, a gyerekeim felnőtté válása a jelenlegi cél. De úgy érzem rengeteg energiát fektettem az utóbbi majd 20 évben a családom és magam boldogulásáért. Valószínűleg szükséges ez a feltöltekezés, hogy a kamaszkorral és az élettel járó feszültségeket a jövőbe mindannyian kibírjuk.