2009. június 30., kedd

MEGINT NYÁR

MEGINT NYÁR


Mivel a gyerekek magyar iskoláját átépítik, így ott hamarabb fejeződött be a tanév, és mivel nem akartam megint hogy a nyár a tanulásról szóljon, ezért úgy döntöttem május végéig felkészülünk. És akkor most kérem a képzelőerőket. Itt az iskola ugye 3-ig tart, utána ebéd és lecke, általában 5 óra mire mindenki befejezi a feladatait. Ekkor lehet nekikezdeni a magyar tananyaghoz. Elég nehéz átállni az egész napos angolozás után, és természetesen mindenki szeretne egy kicsit mással is foglalkozni, mint az iskolai dolgok. Nem is sikerült minden nap rávennem őket. Én sem vagyok már fitt 5 körül, mivel reggel 4 és 7 között kezdek minden nap (!) dolgozni (ebben az évben azt hiszem 3 szabadnapom volt). Legnagyobb sajnálatomra Csabi nem partner a magyar tanulásban, nem tartja jó ötletnek, így csak magamra számíthatok (Bár nekem az ír iskolával semmi dolgom nincs azt mind ő viszi). Sára nagyon okos, szivacsagya van, mindent megjegyez amit olvas, amit gyakorol. Az esetek többségében nem igényel segítséget, ha mégis kell valami, egy kérdés és már megy is. Ő nagyon jól haladt. Tamás nagyon nehéz eset. Serdülő korban minden ellen tiltakozik főleg a tanulás ellen. Nehéz a szájába rágni a dolgokat, sokszori elmagyarázás után is olyan, mintha soha nem hallotta volna a tanulandó dolgot. Egyszerűen nem akarja megjegyezni a tananyagot, főleg hogy a környezetében sokan nem tarják jónak a magyar tanulást így természetes hogy ő is ellenzi. Csanád, aki szintén szívja magába a tudást – korának megfelelően- viszont nagyon elfárad délutánra. Legkisebb gyermekem –aki ismeri nem kell bemutatni- felpörögve éli az életét, aztán snitt és már alszik is. Átmenet nincs. A fáradságához tegyük hozzá a magyar és az ír írás közötti óriási különbséget, az olvasási technika másságát és a követelmények eltérését (itt pl. nyomtatott betűkkel írnak, egyszerű vonalú számokat használnak, és senki sem követeli meg hogy vonalon belül maradjanak).
Nehéz egyszerre barátnak, anyának, tanárnak, családfenntartónak lenni. Mivel lehetetlen tökéletesnek lenni, nem is törekszem erre, de megpróbálom kihozni mindenből a legjobbat. Meg sem kíséreltem az egész éves tananyag teljes elsajátítását, csak a lényegre koncentráltam. Tisztában vagyok azzal, hogy nem vagyok pedagógus és a közelébe sem kerülhetünk annak, amikor egy gyerek kétszer végighallgatja a tanár magyarázatát, sokadszor unatkozza végig mások szóbeli feleleteit, és ő is felel, kisebb nagyobb dolgozatokat ír, majd témazárókat. Otthon tanulni nem ugyanaz, főleg egyszerre elsős, negyedikes és hetedikes tananyagot, különböző korú, egyéniségű, és kézzel lábbal tiltakozó gyerekekkel. Azt hiszem minden nehézség ellenére mégis sikerült.
Hazamentünk, vizsgáztunk, maradt Tamásnak egy kis nyári feladata is. Nem árt neki. Sikerült 4 napot otthon tölteni, amikor persze megint hihetetlen elfoglalt voltam, természetesen megint volt akivel nem sikerült beszélnem, vagy találkoznom, néhány ügyet elintéznem. Nem voltam túl jó formában, nem volt túl jó kedvem, eléggé fáradt voltam, és még fáradtabban értem vissza Írországba. Az hogy hajnali hazaérkezés után reggelre menni kellett dolgozni, már megszokott volt, viszont a tervezett hétvégi pihenésből nem lett semmi, megint be kellett ugranom valaki helyett a benzinkúthoz. Viszont a jó hír, hogy a magyar tanulásnak vége, az ír iskola is mindjárt befejeződik, tehát nem komoly már az egész. Végre pihenhetek délután.
Sikerült beiktatni néhány kirándulást, szerencsére az időjárás is kedvezett nekünk. Voltunk megint a kedvenc tengerpartomon a Brittas Bay nevű strandon, a gyerekek fürödtek a hideg vízben, még nézni is fázós volt, de ők nagyon élvezték, hiszti volt, amikor kb. 20 perc után kiparancsoltuk őket. Sajnos nagy csalódást okozott a part, mivel olyan iszonyatosan volt koszos, hogy az hihetetlen. Rengeteg üres flakon, sörösdoboz szemét hevert szanaszét. Megint mezítláb sétáltunk, amit gyorsan megbántunk, mert a szó szoros értelemben kerülgetni kellett a szemétkupacokat. Azt hiszem sokáig nem kívánkozom ide. Végre eljutottunk a szálloda játszóterére, mert kiderült, hogy nem csak a vendégek használhatják. Itt kosaraztunk egy mini kosárpályán, ami az eredeti méret harmada. Felfedeztem még 2 lehetséges útvonalat Tullow felé, végre nem csak a megszokott úton közlekedek, hanem ahogy a kedvem tartja. Nagy dolog ez itt, ahol még keresztutcák is csak elvétve vannak, és alig van kerülőút.
Más. Nem vagyok túl jó passzban mostanság. Csabi és én eléggé máshogyan foguk fel a dolgokat. Tudom, hogy én sem vagyok egyszerű eset, és velem együtt élni az aztán kemény dió. De ő… mintha egy kis dobozban élne, ahová nem jut be a külvilág. Lesz megoldás… azt hiszem. Főleg hogy meglepetésszerű gyorsasággal elköltözött a sógor is. Mindenképpen új periódus kezdődhet, hiszen a másfél év alatt most lesz az első eset, hogy saját magunk vagyunk és csak magunkra számíthatunk.
A gyerekek megint Magyarországon töltik a nyarat. Sokáig kétséges volt hogy hogyan jutnak vissza, de végül sikerült olcsó jegyet kapnom. A keresgélés eredménye az volt, hogy találtam Galasgowba, Bristolba és Párizsba is olcsó jegyeket, szóval most erősen gondolkozom, hogy érdemes volna átruccanni egy-egy napra. Közben voltak itt vendégeim; anyukám, a húga és az  unokatesóm. Találkoztam egy régi régi ismerősömmel, aki szintén látogatóban volt az országban az ír barátjával. Voltak iskolai kirándulások is, nem unatkoztunk megint (ezekről később bővebben írok) Sok sok mindenki kimaradt ebben az időben, rendesen elhanyagoltam az ismerőseimet rokonaimat. Nagyon sajnálom, és itt kérek bocsánatot mindenitől. Remélem senki sem bántódik meg ezért. Szeretném ha mindenki tudná, a szívemben mindenki ugyanolyan fontos marad mint akkor amikor még napi kapcsolatban álltunk. Az idő csak egy tényező a sok közül, nekem nem sokat számít. Mindegy hogy egy nap, vagy 5 év… aki fontos volt mindig is fontos marad.